Vind uw perfecte bedrijfsuitje in Amsterdam

Hoe is de Jordaan in Amsterdam ontstaan?

2017-04-10


Het is waarschijnlijk de bekendste volksbuurt van Nederland, de Jordaan!


Het is waarschijnlijk de bekendste volksbuurt van Nederland. En na Volendam hebben ze de meeste en bekendste Nederlandse zangers en zangeressen zien opgroeien. Natuurlijk hebben we het dan over de Jordaan! Gelegen in hartje Amsterdam tussen de Prinsengracht, Brouwersgracht, Singelgracht en Leidsegracht, is het een wijk met een rijke en vooral roerige geschiedenis. Vandaag de dag is het een hippe buurt waar de upperclass zich graag laat zien, maar dat is lang niet altijd zo geweest.


Ontstaan van de Jordaan

Tijdens de derde grote stadsuitbreiding van Amsterdam in de eerste helft van de 17e eeuw werd ook de Jordaan gebouwd. De wijk werd gebouwd om alle arbeiders een dak boven het hoofd te kunnen bieden. Zij kwamen namelijk in grote getalen naar de stad om te profiteren van de vele banen die de Industriële Revolutie teweeg bracht. Maar die toestroom bleek uiteindelijk een keerzijde te hebben voor de bloeiende volksbuurt.



Bittere armoede in de Jordaan

In de 19e eeuw werden bouwvallige huizen gesloopt, maar er kwamen geen nieuwe huizen bij. Arbeiders bleven maar naar Amsterdam komen en doordat ze weinig tot geen geld hadden, kwamen ze al snel in de Jordaan terecht. Gezinnen werden steeds groter. Kortom, de Jordaan raakte overbevolkt en verpauperde. Rond 1900 telde de volksbuurt 100.000 inwoners. Gezinnen met zes of zeven kinderen woonden samen in een éénkamerappartement van 20 vierkante meter en sliepen op oude matrassen of op lompen op de grond. Zelfs kelders en zolders werden gesplitst zodat er een extra gezin gehuisvest kon worden. De ziekte tbc stak regelmatig de kop op omdat de hygiëne slecht was en iedereen dicht op elkaar leefden.


Smalle steegjes en hofjes

Al die 100.000 mensen moesten toch een dak boven het hoofd hebben. Achter de bestaande huizen was vaak nog wel een kleine ruimte over waar illegaal een piepklein huis gebouwd werd. Daar konden de mensen leven die werkelijk niks te besteden hadden. Om bij de kotjes (want meer was het niet) te komen, ontstonden er smerige smalle steegjes die ook wel ‘gangen’ genoemd werden. De meesten zijn inmiddels afgesloten. Wat nog wel bewaard is gebleven zijn drie hofjes, oftewel binnenplaatsen waar huizen rondom gebouwd zijn. Het Sint Adrieshofje, Huiszittenweduwenhofje en Het Hofje De Zeven Keurvorsten zijn inmiddels alle drie rijksmonumenten.

Vanaf de jaren ’60 is er veel gerestaureerd in de wijk. Veel gezinnen trokken weg uit de Jordaan, op zoek naar meer ruimte. Anno 2015 wonen er veel alleenstaanden met een goed inkomen. De buurt is nu ‘hip and happening’ met leuke kroegjes, restaurants en winkels.


Muzikale voedingsbodem van Amsterdam

De saamhorigheid die heerste in de Jordaan werd veelvuldig bezongen door typische volkszangers die geboren en getogen waren in deze Amsterdamse volksbuurt. Johnny Jordaan, Tante Leen, Willy Alberti en Manke Nelis. Namen uit vervlogen tijden, maar die nog steeds een plek hebben in de harten van rasechte Amsterdammers. Johnny Jordaan heeft zelfs zijn eigen plein waar de standbeelden staan van deze zangers, net als die van Johnny Meijer, een kunstenaar op de accordeon. Koos Alberts, René Froger, Hans Liberg, maar ook Willem Holleeder zijn vandaag de dag de meest bekende namen die afkomstig zijn uit de Jordaan. Tip: bekijk onze Smartlappen Workshop!


De Jordaan, daar moet je geweest zijn!

Kom je naar Amsterdam, dan moét je in de Jordaan geweest zijn. Beklim de Westertoren die het hart van de Jordaan is. Begroet de Jordaanse volkszangers op het Johnny Jordaanplein. En bezoek het homomonument dat in 1987 gebouwd werd om homoseksuele mannen en vrouwen en hart onder de riem te steken. Met een stadswandeling kom je op alle bekende plaatsen van de Jordaan. Eventueel zelfs bij het beroemde Baantjer café ‘Lowietje’. Of verken de stad op de step met een spannende citygame. Tijdens je tocht door de Jordaan ontdek je bijzondere kanten van de volksbuurt. Of combineer een buurtwandeling met het maken van een lipdub. Echt een hilarisch uitje voor familie, vrienden of collega’s.


Bekijk ook ons overzicht van de leukste bedrijfsuitjes.


Plaats een reactie

Reacties

Aanbevolen uitjes