Find Your perfect activity in Amsterdam

Wat is het verhaal achter de Nachtwacht?

2016-12-04


Het beroemdste schilderij van Nederland is te vinden in het Rijksmuseum in Amsterdam.


Geschilderd door Rembrandt van Rijn in 1642. Natuurlijk hebben we het dan over de Nachtwacht. Een uniek schuttersstuk dat afwijkt van alle andere stukken die in die tijd gemaakt zijn. Wat is het verhaal achter de Nachtwacht?

De echte naam van de Nachtwacht

Waarschijnlijk is in de 18e eeuw de naam Nachtwacht ontstaan, maar dat is niet de originele naam van het schilderij. Dat is namelijk ‘De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren’. Door het donkere uiterlijk van het schilderij kreeg het waarschijnlijk zijn huidige naam. En dat terwijl het eigenlijk een tafereel bij daglicht voor moet stellen.

Wie waren de schutters?

De Nachtwacht is een portret van een groep schutters uit de 17e eeuw. In die tijd waren de schutters een groep mannen die vrijwillig hielpen om Amsterdam veilig te houden. Wanneer er onrust was in de stad, werden zij opgeroepen om de orde te handhaven. Een soort van vrijwillige politie dus. 

Om goed ten strijde te kunnen trekken, kwamen de schutters op gezette tijden bij elkaar in de Kloveniersdoelen. Dit was een oefenplaats voor de schutters. Op een gegeven moment is besloten om zes grote schuttersstukken te laten maken die in de zaal van de Kloveniersdoelen zouden komen te hangen. Rembrandt kreeg de opdracht om één van die stukken te maken.

Uniek schuttersstuk

Een klassiek schuttersstuk is een groepsportret waarin de mannen poseren of gezamenlijk aan een tafel zitten. Rembrandt heeft het voor de Nachtwacht wat anders aangepakt. Hij heeft er een theatraal stuk van gemaakt, waarop de schutters zijn afgebeeld op het moment dat ze gaan uitrukken. Op de voorgrond staan kapitein Frans Banninck Cocq afgebeeld in een zwart uniform met rode sjerp. Naast hem staat luitenant Willem van Ruytenburgh. Om beide heren heen zijn de overige 16 schutters afgebeeld. Zij lijken vanuit de donkere poort in het licht te stappen.

Behalve de schutters staan er nog meer personages op de Nachtwacht. Waarschijnlijk heeft Rembrandt die toegevoegd voor de compositie. Uiteindelijk staan er nu ongeveer 25 personages op het schilderij. De meest in het oog springende zijn de tamboer helemaal rechts van de Nachtwacht en het meisje in het geel dat vol in het licht staat. Het meisje zou een mythologisch wezen zijn en een symbool voor de Kloveniers.

In dit schilderij laat Rembrandt verschillende technieken zien en speelt hij met licht en donker om de aandacht te vestigen op bepaalde delen van de Nachtwacht. Dat laat zien dat de schilder een ware meester was.



De reis van de Nachtwacht

Nadat de Nachtwacht klaar was, heeft het de eerste jaren in de feestzaal van de Kloveniersdoelen gehangen. In 1715 wordt het schilderij verplaatst naar het Paleis op de Dam. Daar kwamen ze erachter dat het schilderij groter was dan de plaats waar het zou moeten komen te hangen. En daarom is het doek ingekort. Helaas staan er daarom twee schutters niet meer op.

100 jaar later werd het schilderij weer verplaatst, dit keer naar het Trippenhuis. Een grachtenpand en de voorloper van het Rijksmuseum. In 1885 krijgt de Nachtwacht een plaats in het Rijksmuseum waar het tot op de dag van vandaag nog steeds te bezichtigen is. Alleen in de Tweede Wereldoorlog is het schilderij opgerold en in veiligheid gebracht in Limburg, zodat Hitler er niet mee vandoor zou gaan. Maar na de bevrijding heeft het zijn plaats in het Amsterdamse museum weer teruggekregen.

De Nachtwacht heeft iets mysterieus. Daarom is het ook zo mateloos populair bij iedereen over de hele wereld. Een bezoek aan Amsterdam is niet compleet zonder dat je dit schilderij minimaal één keer in je leven gezien hebt. Daarom kun je ook via TopTours het Rijksmuseum met haar Nachtwacht ontdekken en combineren met een stadstour. Want dit cultureel erfgoed móet je nou eenmaal gezien hebben!


Bekijk ook ons overzicht met de leukste activiteiten in Amsterdam!


Add Your Comment

Comments

SandraLon

  • 26-02-2021

Russian actor Panin is seen on an erotic resource loveawake.ru

hitler

  • 19-12-2019

ser geweldich!

Henk

  • 09-09-2019

Echt kut fuiken saai niet naar toe gaan

Dirk de Boer

  • 01-02-2019

Waar zijn de stukken die er af zijn

Sjekspjorno

  • 16-06-2017

Pjorno is leuk

Recommended Activities