Find Your perfect activity in Amsterdam

Welke grachten behoren tot de Amsterdamse grachtengordel?

2017-04-10


Zeg je Amsterdam, dan zeg je grachten!


Eén van de grootste toeristische trekpleisters van de Nederlandse hoofdstad is toch de grachtengordel. Een wereldwijd uniek fenomeen en erkend door UNESCO. Sinds augustus 2010 staat de grachtengordel van Amsterdam op de exclusieve Werelderfgoedlijst.

De reden voor UNESCO om de Amsterdamse grachten als Werelderfgoed te kenmerken is dat de grachtengordel uniek is door de bouwkunst en symbool staat voor de ontwikkeling die Amsterdam heeft doorgemaakt in de Gouden Eeuw. Als je langs de grachten loopt, dan zie je de geschiedenis van de stad aan jezelf voorbij gaan. En dat is ook één van de redenen dat UNESCO heeft besloten dat de grachtengordel van Amsterdam in tact moet blijven, zodat nog vele generaties kunnen genieten van de schoonheid van het gebied.



Ontstaan van de Amsterdamse grachten

Tijdens de Gouden Eeuw (van 1600 tot 1700) is in verschillende fasen de grachtengordel in Amsterdam aangelegd. In het begin van de 17e eeuw is de stad begonnen met het uitgraven van de Prinsengracht, Herengracht en Keizersgracht. Startpunt was de toen al bestaande Brouwersgracht. In deze tijd maakte Amsterdam een explosieve groei door. Daarom werden vanaf ongeveer 1660 de grachten doorgetrokken tot aan de Amstel. Bij de Herengracht is toen tegelijkertijd de beroemde Gouden Bocht aangelegd. Twintig jaar later werden de grachten weer uitgebreid, maar dan onder de namen Nieuwe Herengracht, Nieuwe Prinsengracht en Nieuwe Keizersgracht. De Amsterdamse grachten liepen vanaf dat moment tot aan de Oostelijke Eilanden. De Singel bestond al, maar wordt wel tot de grachtengordel gerekend, omdat die evenwijdig aan de andere grachten loopt.

Waarom werd de grachtengordel aangelegd?

In eerste instantie werden de Amsterdamse grachten aangelegd om praktische redenen. De grachten waren namelijk bedoeld voor drainage en om land terug te winnen om de stad nog verder te kunnen uitbreiden. Vanaf het begin was de waterhuishouding en de kwaliteit van het water wel een zorgenkindje. De bruggen en waterwegen hebben regelmatig onderhoud nodig om de stank en andere problemen te voorkomen. In de 17e eeuw werden de grachten nog als openbaar riool gebruikt. Gelukkig is dat vandaag de dag niet meer nodig!

Om de kwaliteit van het water goed te houden, is het belangrijk dat er een goede doorstroming is. Stilstaand water is nooit bevorderlijk voor de kwaliteit, dat geldt dus ook voor de Amsterdamse grachten. Bovendien wordt het water regelmatig ververst. Hiervoor wordt water uit het IJsselmeer de grachten ingepompt. En de gemeente haalt regelmatig het drijfvuil uit het water.


Grachtengordel voor de ‘elite’

In de 17e en 18e eeuw was Amsterdam een bloeiende stad door het succes van de haven. Vandaag de dag zie je dat nog steeds terug in de rijke grachtenpanden die in die tijd gebouwd zijn. In de loop der jaren zijn er uiteraard ook verschillende panden gerenoveerd, zodat je nu verschillende stijlen en architectuur terugziet. De grachtengordel heeft nog steeds het imago als een gebied voor de welgestelde Amsterdammers. BN’ers zijn er dan ook vaak te vinden.



Bezoek de Amsterdamse grachten

De grachtengordel in Amsterdam is regelmatig het toneel van verschillende feesten en festivals. De bekendste is natuurlijk de Gay Pride waarbij de grachten vrolijk roze kleuren. En tijdens Koningsdag varen er volop oranje gekleurde boten door de grachten. Maar ook het jaarlijkse Grachtenfestival is een bezoek waard. Tenminste, wanneer je van openluchtfestivals houdt.

Als je een bezoek brengt aan Amsterdam, dan kan een rondvaart door de grachten eigenlijk niet ontbreken. Het is een mooie manier om de stad te ontdekken. Op verschillende plaatsen in de stad, kun je op een rondvaartboot stappen. En bij TopTours hebben we ook verschillende arrangementen om als groep de Amsterdamse grachten te verkennen.


Bekijk ook ons overzicht met de leukste activiteiten op  de Amsterdamse grachten!


Add Your Comment

Comments

Recommended Activities