Vind uw perfecte bedrijfsuitje in Amsterdam

Amsterdam: beste fietsstad onder de toeristen

2017-04-10


Amsterdam staat bekend als fietsstad nummer één bij toeristen vanuit de hele wereld. 


Veel Amsterdammers zullen naar alle waarschijnlijkheid volmondig ‘Ja’ antwoorden op de vraag: ‘heb je een fiets in Amsterdam?’. Amsterdam staat bekend als fietsstad nummer één bij toeristen vanuit de hele wereld.  Toeristen vinden het daarom leuk om onze hoofdstad zelf op de fiets te verkennen. Dit gaat echter wel gepaard met de nodige risico’s omdat veruit de meeste toeristen niet bekend zijn met de fietsdrukte van Amsterdam. Veel toeristen fietsen niet door, stoppen plotseling midden op de weg en kijken niet uit tijdens oversteken. Hoe kunnen wij toeristen op een veilige manier laten fietsen in Amsterdam?



Fietsen populair onder toeristen

Voor toeristen is een fietstocht maken door Amsterdam nog steeds één van de populairste activiteiten tijdens hun bezoek aan de stad. Langs de grachten, door het oude centrum, het Vondelpark, de 7 eilanden en uiteraard mogen De Wallen niet ontbreken. Op eigen gelegenheid of onder begeleiding van een ervaren stadsgids. Oké, er zijn toeristen die écht niet kunnen fietsen. Vooral buitenlandse toeristen die nog nooit van hun leven een fiets hebben gezien, zijn een gevaar voor zichzelf én de mede weggebruikers. En toch, als je in Nederland op vakantie bent geweest, dan móet je gefietst hebben. Blijkbaar.


Wat maak het fietsen in Amsterdam zo gevaarlijk voor toeristen?

Uiteraard zijn toeristen die niet gewend zijn om in een drukke stad te fietsen onwennig op de fiets. Dit kan leiden tot rare capriolen en soms zelfs tot ongelukken. Toeristen kunnen bijvoorbeeld tergend langzaam door de stad fietsen omdat er van alles te zien valt op de route. Daarbij stoppen ze vaak op soms onhandige plaatsen om foto’s te maken.

Toch moeten we ook vaststellen dat het zeker niet alléén de fietsende toeristen zijn die voor gevaarlijke situaties zorgen. Wat dacht je namelijk van de Amsterdammers zelf? Met een rotgang fietsen ze door de stad. Zigzaggend om de langzaam rijdende toeristen heen. Met verstand op nul en muziek in de oren, sjezen ze naar het werk, de kroeg of waar ze ook 5 minuten geleden al hadden moeten zijn.


Meeste irritatie over grote groepen ‘toeristen’ op de fiets

De meeste irritatie bij de Amsterdammer gaat over de grote groepen fietsers die een toeristische tocht door Amsterdam maken en de zogenaamde bierfietsen. Wat opvalt is dat het lang niet altijd buitenlandse toeristen zijn die een bezoekje brengen aan onze hoofdstad. Vaak zijn het ook groepen Nederlanders die op bedrijfsuitje zijn of in Amsterdam een vrijgezellenfeest hebben.



Veilige fietstochten voor toeristen door Amsterdam. Is dat wel mogelijk?

Hoe zorg je er nou voor dat toeristen toch Amsterdam op de fiets kunnen verkennen? Wij kijken altijd naar de mogelijke gevaren en spelen hierop in door maatregelen te treffen waar nodig take a look at the site here. Hieronder bespreken we de belangrijkste voorwaarden om fietstochten in Amsterdam mogelijk te maken.


Organiseer een fietstocht altijd met gids en niet meer dan 15 personen

Bij onze fietstochten gaat er altijd een gids mee om alles in goede banen te leiden. Om er voor te zorgen dat de gids altijd zicht houdt op de groep, maken wij de groepen nooit te groot (max 15 personen per groep). De gidsen hebben een goed overzicht van alle fietspaden en rustige en veilige wegen die voor fietsende toeristen goed begaanbaar zijn.


Veiligheid staat voorop: organiseer alleen fietstours voor geschikte groepen

Sommige buitenlandse toeristen zijn niet of nauwelijks bekend met fietsen, laat staan in een fietsstad als Amsterdam. In dit soort gevallen adviseren wij dan ook om niet de fiets te pakken om Amsterdam te ontdekken, maar te kiezen voor bijvoorbeeld een wandelroute.

Verder zijn fietstochten ook niet altijd geschikt voor elke groep toeristen. Voor de ouderen is het bijvoorbeeld niet slim om te fietsen door Amsterdam. Daar is de stad simpelweg te druk en te gevaarlijk voor. Voor een bedrijfsuitje met mensen die net uit werk komen en werkkleding aan hebben en aktetassen met zich mee dragen, is een fietstocht vaak ook niet de beste keuze.

Verder adviseren wij onze groepen altijd rugtassen mee te nemen in plaats van handtassen die aan het stuur worden bevestigd. Dit maakt het sturen lastiger en is daardoor onveilig op de weg.


Geef altijd een noodnummer mee aan elke toerist die meefietst

Ondanks de kleine groepen kan het gebeuren dat een toerist tóch de groep uit het oog verliest. Zorg er daarom voor dat je als eventbureau of organisator iedereen een telefoonnummer meegeeft die gebruikt kan worden bij noodgevallen.


Lees meer over activiteiten in Amsterdam.


Heb jij nog een goede tip hoe we toeristen een veilige fietstocht kunnen bezorgen? Plaats dan je reactie hieronder!

 


Plaats een reactie

Reacties

Aanbevolen uitjes