Find Your perfect activity in Amsterdam

Vondelpark Amsterdam: wat is er te zien en te doen?

2017-04-10


Misschien wel het beroemdste park van Nederland ligt in Amsterdam: het Vondelpark.


Het Vondelpark is centraal geleden in de stad ten zuiden van het Leidseplein en dichtbij het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en Van Gogh Museum. Het park ligt in stadsdeel Amsterdam-Zuid, maar reikt helemaal tot aan Amsterdam-West, van de Stadhouderskade tot aan de Amstelveenseweg.

In de zomer kan je je hier heerlijk terugtrekken van de drukte van de stad. Of genieten van een picknick. Kinderen kunnen naar hartenlust spelen in één van de vijf speeltuinen en daarna even afkoelen in het pierenbad. Maar ook in de winterperiode biedt het Vondelpark nog voldoende faciliteiten om je zondagmiddag door te brengen. Al is het Vondelpark toch vooral in de zomer ‘the place to be’.


Een stukje geschiedenis over het Vondelpark

Hoewel het Vondelpark nu een openbaar park, is dat tientallen jaren niet zo geweest. Het park is namelijk lange tijd in handen geweest van particulieren die zich verenigd hadden in de ‘Vereniging tot aanleg van een rij- en wandelpark’. Opgericht in 1864 kocht de vereniging acht hectare grond om er een stadspark van te maken voor paardrijden en wandelen. De tuinarchitect Jan David Zocher heeft het park ontworpen en aangelegd. Een jaar later werd het park geopend onder de naam ‘Nieuwe Park’. Pas in 1867 werd de naam veranderd in Vondelpark, toen in dat jaar het standbeeld van de dichter Joost van den Vondel in het park werd geplaatst.

Het Vondelpark is gemaakt in de stijl van de Engelse landschappen. Het is de bedoeling dat bezoekers zich echt even midden in de natuur wanen, terwijl ze toch in de stad zitten. De jaren na de opening bleef het park vernieuwen en uitbreiden, totdat in 1877 het Vondelpark 45 hectare groot was. De grootte zoals het vandaag de dag nog steeds is. Hierdoor lag het park niet alleen maar aan de rand van de stad, maar werd het park, het groene centrum van Amsterdam.


Faciliteiten van het Vondelpark

Natuurlijk kan je naar het Vondelpark komen met je eigen picknickmand voor een gezellige lunch op het gras. Maar je kan ook bij één van de cafés of restaurants gaan zitten voor een hapje en een drankje. Je kan bijvoorbeeld bij het Paviljoen gaan zitten met Café Vertigo. Van 1972 tot 2012 zat hier het Filmmuseum. Vandaag de dag is het een verenigingshuis voor AVROTROS, zitten er enkele radio- en televisiestudio’s en heeft de Amsterdamse zender AT5 daar een redactieruimte.

Wil je liever in een modernistisch paviljoen je middag doorbrengen, ga dan zeker naar het Groot Melkhuis. Het gebouw doet denken aan een vliegende schotel en was oorspronkelijk bedoeld als theehuis. Tegenwoordig is het een restaurant en zit er voor de kinderen een grote speeltuin bij. Als laatste kan je ook bij Café de Vondeltuin gaan zitten aan de rand van het Vondelpark bij de ingang aan de Amstelveenseweg.

Ook voor de allerkleinsten zijn er genoeg faciliteiten voor een heerlijke dag in het park. Zo zijn er vijf speeltuinen, een waterspeeltuin en een pierenbad. Genoeg dus om ze een dag te vermaken! En als je zelf ook wat sportiever wilt zijn, dan kan je terecht bij de tennisclub of pak eens de fiets voor een rondje door het park. Je hebt trouwens ook georganiseerde fietstochten waarbij je niet alleen het Vondelpark meepakt, maar ook andere delen van Amsterdam. Voor de ultieme Amsterdamse beleving!


Volop activiteiten in het Vondelpark

Het Vondelpark staat vooral in de zomer bol van de activiteiten. In het Open Lucht Theater zijn dan er dan regelmatig gratis voorstellingen, zoals cabaret, muziek en dans. Het theater is echt een icoon van het Vondelpark. In 1873 werd de Muziekkoepel al gebouwd op een apart eilandje in het park. Sinds die tijd is het een creatieve broedplaats voor kunst en cultuur.

Een andere, meer alternatieve broedplaats is de Vondelbunker. Gebouwd als schuilkelder, uiteindelijk nog een jaar een concertzaal geweest, is het sinds 2011 een plaats voor exposities, filmavonden en discussieavonden.

Natuurlijk mogen in dit rijtje van activiteiten de kindervrijmarkt op Koningsdag niet ontbreken en het jaarlijkse golftoernooi Vondelpark Open. Maar wil je liever zelf een picknick combineren met een andere activiteit, dan kan dat natuurlijk ook. Mogelijkheden te over!


10 miljoen bezoekers

Het Vondelpark is het drukst bezochte en bekendste park van Amsterdam. Jaarlijks brengen er gemiddeld zo’n 10 miljoen mensen een bezoek aan het park. Van rasechte Amsterdammers tot toeristen. Je vindt ze er allemaal. En terecht. Van een rustige wandeling tot een gezellige muziekavond. Wat je ook zoekt, je vindt het waarschijnlijk in het Vondelpark.


Bekijk ook ons overzicht met de leukste activiteiten in Amsterdam!


Add Your Comment

Comments

Recommended Activities