Find Your perfect activity in Amsterdam

Wat is de geschiedenis van het Anne Frank Huis?

2017-04-05


Het Anne Frank Huis is misschien wel het beroemdste museum van Amsterdam en zelfs van Nederland!


Het Anne Frank Huis is het Achterhuis waar de familie Frank, Van Pels en tandarts Fritz Pfeffer twee jaar onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het een museum ter nagedachtenis aan deze dappere onderduikers en die andere zes miljoen Joden die de dood vonden tijdens de oorlog.


Het Anne Frank Huis tijdens de oorlog

In 1933 verhuist de familie Frank van Duitsland naar Nederland om te vluchten van de nazi’s. De bedrijven van vader Otto Frank, Opekta en Pectacon, worden in Nederland voortgezet. In eerste instantie wonen ze aan de Singel 400. Op 1 december 1940 neemt het gezin zijn intrek in het grachtenpand aan de Prinsengracht 263. Vanaf 1942 wordt er een begin gemaakt met de bouw van een schuilplaats op de eerste en tweede verdieping van het Achterhuis.

Op 6 juli 1942 duikt de familie Frank definitief onder in het Achterhuis. Slechts vier werknemers van Otto weten dat ze daar zitten. Een week later komt ook de familie Van Pels naar het Achterhuis en in november volgt een kennis van de familie Frank, tandarts Fritz Pfeffer. In datzelfde jaar is ook de beroemde draaikast geïnstalleerd zodat de werknemers makkelijk bij de onderduikers konden om hen te voorzien van alle benodigde spullen, eten en drinken.



Verraad in het Anne Frank Huis

Op haar dertiende verjaardag krijgt Anne een rood geruit dagboekje. Enthousiast begint brieven te schrijven aan haar fictieve vriendin Kitty. Naarmate de oorlog vordert, maken de puberverhalen over jongens plaats voor hartverscheurende verhalen over de oorlog.

Twee jaar later op 4 augustus 1944 worden de onderduikers verraden. Door wie is tot op de dag van vandaag nog steeds niet duidelijk. Anne Frank zou datzelfde jaar overlijden in kamp Bergen-Belsen. Na de bevrijding keert vader Otto Frank als enige overlevende terug naar de Prinsengracht 263. De nazi’s hebben inmiddels het hele Achterhuis leeggehaald. Letterlijk alles was weg. Alleen de dagboeken van Anne waren gered door Miep Gies, één van de medewerksters van Otto.


Anne Frank Huis wordt museum

In de jaren na de oorlog stond het Anne Frank Huis op de nominatie om gesloopt te worden. Otto Frank was inmiddels met zijn bedrijven verhuisd naar een ander pand in Amsterdam, waardoor het leeg stond en aan het verpauperen was. Textielfabriek Berghaus had het pand en de omringende panden al opgekocht met de bedoeling om deze te slopen en er een nieuw bedrijfspand neer te zetten. Inmiddels was het dagboek van Anne Frank wereldberoemd geworden, waardoor er veel publieke tegenstand was tegen de sloop van Prinsengracht 263. In 1957 strijkt Berghaus over zijn hart en doneert het grachtenpand aan de Anne Frank Stichting.

Maar Prinsengracht 265 zou nog wel gesloopt worden. Na een missie van burgemeester Van Hall, wordt ook dat pand opgekocht en verbouwd tot studentenflat. Prinsengracht 263 wordt uiteindelijk het Anne Frank Huis museum en opent in 1960 haar deuren.


Verbouwingen en renovaties

Het eerste jaar beklimmen 9.000 mensen de smalle trap om in het Achterhuis te kijken. In de jaren daarna is het Anne Frank Huis meerdere keren verbouwd en gerenoveerd om het groeiende aantal bezoekers aan te kunnen. Het Achterhuis is op één doorgang na altijd in tact gebleven. Dat was een wens van Otto Frank. Zo is bijvoorbeeld de plaatjeswand van Anne zorgvuldig gerestaureerd en in oude staat hersteld. Aan het Voorhuis en Prinsengracht 265 is wel een aantal keer flink verbouwd om er een echt museum van te maken.


Populariteit van het Anne Frank Huis

In de zestiger jaren was het Anne Frank Huis ook een internationaal jeugdcentrum. Elke zomer kwamen er tientallen jongeren voor ‘het huis van dialoog’. Om met elkaar het gesprek aan te gaan over het nu en de toekomst. Door het dagboek van Anne Frank raakten veel jongeren geïnspireerd om zelf ook een rol van betekenis te gaan spelen.

Jaarlijks brengen ruim 1 miljoen mensen een bezoek aan het Anne Frank Huis. Zo’n 82% daarvan zijn buitenlandse toeristen. Een groot deel van die populariteit komt door het dagboek. Daarnaast laat het Anne Frank Huis ook zo duidelijk zien wat de Joden hebben moeten doorstaan in de oorlog. Het is een herdenkingsplaats voor de 6 miljoen Joden die zijn overleden in de oorlog, door het lot van enkelen zo goed in beeld te brengen.


Bezoek het Anne Frank Huis

Dagelijks staan er lange rijen voor het Anne Frank Huis. Via TopTours kan je voor groepen vanaf 8 personen vooraf kaarten boeken. Je gaat dan via een speciale ingang naar binnen, zodat je niet in de rij hoeft te wachten. Of bekijk het Anne Frank Huis vanuit het water met bijvoorbeeld onze borrelcruise.


Add Your Comment

Comments

Recommended Activities