Vind uw perfecte bedrijfsuitje in Amsterdam

Achtergrond Sail: hoe is het ontstaan en wat is de ambitie?

2017-04-10


Eens in de vijf jaar vind het unieke scheepvaart evenement SAIL in Amsterdam plaats


Het is alweer voorbij: Sail 2015! Eens in de vijf jaar staat Amsterdam in het teken van Tall Ships, cultuur en entertainment. Het unieke scheepvaart evenement SAIL Amsterdam is dan ook niet meer weg te denken uit de Amsterdamse haven.

Velen van jullie hebben het event afgelopen dagen bezocht, maar de feitjes en weetjes zijn erg interessant! Hoe is het eigenlijk ontstaan en wat komt er allemaal kijken bij de organisatie van zo’n enorm evenement?


SAIL Amsterdam: van toen tot nu

SAIL Amsterdam 700, zo is het in 1975 begonnen. De stad Amsterdam bestond 700 jaar en dat moest natuurlijk groots gevierd worden. Zeer indrukwekkende zeilschepen van over de hele wereld kwamen de haven van Amsterdam ingevaren. De Amerigo Vespucci uit Italië, de Sagres uit Portugal, de Mircea uit Roemenië, om er maar een paar te noemen. Dit bijzondere feestje trok de aandacht van maar liefst 700.000 bezoekers. Een magnifieke manier om aandacht te krijgen voor Amsterdam als stad en haar haven, zo blijkt.

In de edities die volgden bleef de magische intocht van de meest bijzondere en exotische Tall Ships uit heel de wereld de absolute kern van SAIL. Rondom het evenement werd verder steeds meer aandacht besteed aan cultuur en entertainment om zo de verbondenheid met de stad en haven van Amsterdam continue te versterken.


Stichting SAIL Amsterdam, de organisatie achter SAIL

Wat aanvankelijk bedoeld was als een viering groeide uit tot een vijf jaarlijks bijzonder en internationaal maritiem evenement. De organisatie van een groots evenement als dit is op z’n minst een uitdaging te noemen.

Alleen de wereldwijde speurtocht naar de meest bijzondere en exotische Tall Ships vergt al een jarenlange lobby. Daarnaast zijn er allerlei beperkende maatregelen die getroffen moeten worden met gevolgen voor de beroepsvaart in het Amsterdamse havengebied, zoals snelheidsbeperkingen en stremmingen. Om maar niet te beginnen over de logistieke uitdaging van een miljoenen mensenmassa.

Om de impactvolle SAIL organisatie in goede banen te leiden is vanaf de 2e editie de Stichting SAIL Amsterdam (SSA) opgericht. Tegenwoordig als samenwerkingsverband SAIL Event Partners, dat de internationale ambitie van SAIL ondersteunt door het waarborgen van de continuïteit.


Ambities SAIL: verbinding, belangstelling en verbreding

De traditionele opzet van het SAIL evenement vereist vernieuwing om de ambitieuze internationale doelstellingen te kunnen realiseren. Om het SAIL evenement door te laten dringen in andere wereldsteden is continuïteit van haar oorsprong nodig, SAIL Amsterdam. De doelstellingen voor SAIL Amsterdam de komende jaren zijn dan ook anders dan andere jaren.

Het promoten van de stad Amsterdam, haar haven en het Noordzeekanaalgebied is de belangrijkste doelstelling. Van oorsprong de reden waarom SAIL een terugkerend evenement werd. De rijke historie van de zeevaart en Amsterdamse haven zijn nog steeds van groot economisch belang. Niet alleen het promoten van de stad, maar ook de belangstelling voor klassieke zeilschepen in het algemeen bevorderen is een speerpunt.

Daarnaast is een belangrijk streven van de organisatie om een breder publiek aan te trekken, met de focus op jongeren. Zo was er deze editie zelfs de SAIL Academy opgericht voor jong scheepvaart talent om jongeren te verbinden en te betrekken bij het evenement.



Ambitieuze doelstellingen SAIL vragen om uitbreiding van gebied en activiteiten

De traditionele opzet van SAIL met vooral festiviteiten in de directe omgeving van de IJhaven werd dan ook flink uitgebreid om de doelstellingen te kunnen realiseren. Zowel het gebied van SAIL als de activiteiten werden uitgebreid. Met flitsende theatershows vanaf het water en unieke concerten die in stijl werden afgesloten met een knallende vuurwerk show.

De bezoekers van SAIL maakten op een wel heel levendige en indrukwekkende manier kennis met zowel de geschiedenis van de scheepvaart als de scheepvaart vandaag de dag. Met onder andere Tall Ships uit Zuid-Amerika, Australië en Frankrijk.


Vrienden van Sail

De programmering van SAIL werd voor een deel ook actief ingevuld door de vrienden van SAIL (hoofdsponsors). Vijf dagen lang zijn er diverse culturele, sportieve en leerzame activiteiten voor jong en oud.

En uiteraard waren de prachtige schepen aangemeerd om bewonderd te worden. Op sommige boten was een kijkje te nemen en leren over de geschiedenis van het schip. Zo lag er ook een replica van het Spaanse schip Nao Victoria, het eerste zeilschip dat met succes rond de wereld reisde.


Big data moet stroom 2,5 miljoen bezoekers SAIL in goede banen leiden

Met zo’n 2,5 miljoen SAIL bezoekers zijn opstoppingen of calamiteiten niet ondenkbaar. Tegenwoordig kun je hierop anticiperen aan de hand van big data. Een big data project omvat het analyseren van een scala aan databronnen, bijvoorbeeld gps data, gegevens over hotelovernachtingen of social media statistieken. Zo kun je onder andere voorspellen waar de grootste drukte zal zijn en hierop anticiperen met wegwijzers.

De enorme vloot van bijzondere en exotische Tall Ships en vele ander monumentale zee zeilschepen is tot op de dag van vandaag een uniek en adembenemend schouwspel dat je nog lang bijblijft als bezoeker. Het enorme maritiem evenement is dan ook uitgegroeid tot het grootste publieksevenement van Nederland, met internationale allure.

Bekijk ons aanbod van uitjes op de Grachten van Amsterdam & kom alvast in de stemming voor Sail 2020 in Amsterdam.


Plaats een reactie

Reacties

Aanbevolen uitjes