Vind uw perfecte bedrijfsuitje in Amsterdam

Feiten die je nog niet weet over de Wallen

2017-04-10


De Wallen van Amsterdam, ook wel bekend als 'The Red Light District'


Al sinds jaar en dag staan de Wallen wereldwijd bekend als de hoerenbuurt van Amsterdam. Door de kenmerkende rode verlichting wordt de wijk internationaal ook wel ‘The Red Light District’ genoemd. Hoe je het ook wendt of keert, toeristen komen naar de wijk voor de rood verlichte ramen. Maar de Wallen is echter nog meer dan alleen de Rosse buurt. Het is een wijk met een rijke historie met meer dan alleen prostitutie. Wil je de Wallen van dichtbij zien? Bekijk dan eens onze Wallentour.


Stukje geschiedenis over De Wallen

De naam ‘Wallen’ is ontstaan doordat het gebied wordt omringd door de Oudezijdse Achterburgwal en de Oudezijdse Voorburgwal. In de Middeleeuwen was hier een haven waar zeelui aanmeerden nadat ze lange tijd op zee waren geweest. Rondom de haven werd een centrum voor vermaak en vertier ingericht, zoals het netjes werd genoemd. In praktijk betekende dat er dranklokalen en bordelen waren, zodat de zeelieden zich te buiten konden gaan aan drank en seks.

Eén van de verhalen die gaan over het ontstaan van de Wallen, speelt zich wel af in de tijd dat de wijk nog een haven was. In die tijd kwam slecht een derde van de zeelieden weer veilig terug in Amsterdam. Hierdoor waren er dus veel weduwen in de stad. Na een rouwperiode van een jaar, hingen ze een rode lantaarn aan de deur om aan te geven dat ze weer klaar waren voor mannelijk contact.Drank, drugs en seks op de Wallen

Prostitutie is er dus al sinds 15e eeuw in Amsterdam en in de rosse buurt. Maar pas sinds de jaren ’60 werd het de raamprostitutie zoals we die vandaag de dag kennen. De gemeente wilde namelijk niet meer dat de prostitueés vanuit de deur mannen hun kamer in wenkten. Achter het raam met het gordijn op een kier, mocht dan weer wel. Naast de bekende rood verlichte ramen, zie je veel peepshows, coffeeshops waar je legaal drugs kunt kopen en het cannabismuseum.


Historische architectuur in de Rosse buurt

Veel toeristen zijn zo geobsedeerd door de raamprostitutie, dat ze helemaal vergeten om eens goed om zich heen te kijken. En dat is jammer, want er is namelijk nog veel meer te zien in deze wijk.

Het begint met de Oude Kerk op het Oudekerksplein. Het is het oudste gebouw van de stad. Deze kerk in gotische stijl staat al sinds de 14e eeuw in de stad en is absoluut een bezichtiging waard. Tegenwoordig wordt de kerk veel gebruikt voor culturele activiteiten.

Op het Oudekerksplein, recht voor de Oude Kerk, vind je een beeldje van kunstenares Els Rijerse. Het is een eerbetoon aan alle prostitueés wereldwijd. Het initiatief voor het ontwerp van het beeldje kwam van Mariska Majoor. Zij is zelf prostitueé geweest en nu de drijvende kracht achter het Prostitutie Informatie Centrum. Een plaats waar je informatie kunt krijgen over dit unieke wereldje en een rondleiding door de buurt.

Het huis aan Zeedijk nummer 1 is ook zeker de moeite van het bekijken waard. Het is namelijk nog één van de twee bewaard gebleven houten huizen uit de Middeleeuwen. Het huis met de naam ’t Aepgen is rond 1550 gebouwd en nu zit er op de begane grond een café – restaurant.

Heb je ooit weleens een ‘schuilkerk’ gezien? Onze Lieve Heer op Solder is zo’n schuilkerk waar katholieken hun geloof konden belijden nadat de prostestanten het ‘uitbundige katholieke geloof’ in de ban hadden gedaan. Een rijke katholieke koopman bouwde zijn zolderverdieping om tot kerk waar katholieken altijd terecht konden. Nu is het een museum, inclusief het 17e eeuwse interieur wat nog steeds intact is.

En wie is er niet opgegroeid met Baantjer en rechercheurs De Cock en Vledder. Het beroemde politiebureau aan de Warmoesstraat is alleen daarom al een bezoekje waard.


Arrangementen op De Wallen

Zoals je ziet, is er genoeg te doen op en rondom De Wallen. Om zeker te weten dat je alle leuke plekjes van de rosse buurt hebt gezien, kan je ook een rondleiding over de Wallen doen. Deze rondleiding kan makkelijk gecombineerd worden met de crimi-rondleiding en borrelcruise. Of organiseer eens een personeelsdag die begint op De Wallen en eindigt met de ‘Ik hou van Holland’ quiz.


Bekijk ook het overzicht van onze bedrijfsuitjes in Amsterdam.


Plaats een reactie

Reacties

Aanbevolen uitjes